Amethist - Alles over deze edelsteen

Amethist - Alles over deze edelsteen

In deze blog gaan we je alles vertellen over de prachtige edelsteen amethist. Amethist is een van de meest bekendste edelstenen binnen de edelsteen wereld. Ontdek in deze blog meer over deze edelsteen en waarom de amethist zo geliefd is!

De eerste ontdekking van amethist

Amethist is een edelsteen die al eeuwenlang wordt gewaardeerd en de oorspronkelijke vindplaats ervan is moeilijk te achterhalen. Het is bekend dat amethist in verschillende delen van de wereld voorkomt. Historische bronnen suggereren echter dat de eerste bekende vindplaatsen van amethist in het oude Griekenland en Egypte lagen.

De oude Grieken geloofden dat amethist een beschermende steen was die hen zou beschermen tegen dronkenschap en negatieve invloeden. Ze associeerden amethist met de godin van de jacht, Artemis. In de Griekse mythologie wordt verteld dat Artemis een maagdelijke godin was die haar zuiverheid en nuchterheid waardeerde, en daarom amethist waardeerde als een steen die haar kon beschermen.

Amethist werd ook gevonden in oude Egyptische graven, waar het werd gebruikt als een kostbare steen voor sieraden en religieuze rituelen. De Egyptenaren waardeerden amethist vanwege zijn spirituele en beschermende eigenschappen en associeerden het met de godin van de hemel, Isis.

Amethist Oude Egypte

Sindsdien is amethist wereldwijd gevonden in verschillende landen, waaronder Brazilië, Uruguay, Zambia, Madagaskar, Rusland en de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt amethist gewaardeerd om haar schoonheid en spirituele eigenschappen en wordt het gebruikt in sieraden, decoratieve voorwerpen en spirituele praktijken over de hele wereld.

Wat is de samenstelling van amethist?

Amethist is een vorm van kwarts en heeft daarom een vergelijkbare chemische samenstelling als andere kwartsvariëteiten. De chemische formule van kwarts is SiO2, wat betekent dat het bestaat uit silicium (Si) en zuurstof (O). De specifieke paarse kleur van amethist wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van sporen van ijzer en aluminium in het kristalrooster van kwarts.

Het kristalrooster van amethist bestaat uit herhaalde eenheden van siliciumdioxide (SiO2). Deze eenheden zijn gerangschikt in een zeshoekige structuur. De aanwezigheid van sporen van ijzer geeft amethist zijn kenmerkende paarse kleur, variërend van lichtpaars tot diep violet. De intensiteit van de kleur kan variëren afhankelijk van de concentratie en distributie van de kleurende elementen in het kristal.

Het is belangrijk op te merken dat amethist een kwartsvariëteit is en dat de samenstelling van kwarts zelf niet verandert. Het zijn de onzuiverheden en sporenelementen die aanwezig zijn in het kristalrooster die de verschillende kleurvariaties en variëteiten van kwarts, zoals amethist, creëren.

Naast de chemische samenstelling kan de fysieke structuur van amethist variëren, afhankelijk van de vorming en omgevingsfactoren. Het kan voorkomen als kristallen, geodes of aggregaten en kan worden gevonden in verschillende delen van de wereld, vaak in vulkanische gesteenten of hydrothermale aders.

Wat is de werking van amethist?

Amethist staat bekend om zijn vele spirituele en energetische eigenschappen. Hoewel de effecten van amethist kunnen variëren van persoon tot persoon, worden de volgende werkingen vaak aan deze edelsteen toegeschreven:

  1. Spirituele groei: Amethist wordt beschouwd als een steen van spirituele groei en bewustwording. Het kan helpen bij het openen van het derde oogchakra en het versterken van intuïtie. Het stimuleert het verkennen van hogere niveaus van bewustzijn en spirituele inzichten.
  2. Bescherming en reiniging: Amethist staat bekend om zijn beschermende eigenschappen. Het vormt een energetisch schild dat negatieve energieën afweert en de aura zuivert. Het kan ook helpen bij het verwijderen van negatieve gedachten en emoties, en het creëren van een gevoel van kalmte en helderheid.
  3. Emotioneel evenwicht: Amethist heeft een kalmerende en ontspannende energie. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning. Het bevordert emotioneel evenwicht, innerlijke rust en vredige slaap.
  4. Spirituele bescherming tijdens het slapen: Veel mensen gebruiken amethist als een beschermende steen tijdens het slapen. Het wordt gezegd dat het nachtmerries vermindert en een vredige slaap bevordert. Het kan ook helpen om heldere dromen en spirituele ervaringen te bevorderen.
  5. Reiniging van energieën: Amethist wordt vaak gebruikt om ruimtes en voorwerpen te reinigen van negatieve energieën. Het kan worden gebruikt om edelstenen en andere energetische gereedschappen op te laden en te reinigen.
  6. Focus en concentratie: Amethist kan helpen bij het verbeteren van focus en concentratie. Het kan de geest kalmeren en afleidende gedachten verminderen, waardoor helder denken en mentale helderheid worden bevorderd.


Het is belangrijk op te merken dat de werking van amethist subjectief kan zijn en afhankelijk van individuele gevoeligheid en intentie. Het kan waardevol zijn om persoonlijk met amethist te werken en je eigen ervaringen met deze edelsteen te verkennen.

Wil je meer weten over amethist? Lees dan de onderstaande blogs!

Back to blog