De verschillende soorten edelsteenafslijpingen

De verschillende soorten edelsteenafslijpingen

Als je een liefhebber van edelstenen bent, ben je waarschijnlijk bekend met de diverse vormen en slijpingen die aan deze kostbare stenen worden gegeven. De slijping van een edelsteen heeft een enorme invloed op zijn uiterlijk, schittering en waarde. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten edelsteenafslijpingen en ontdekken we hun unieke kenmerken.

1. Briljante slijping

De briljante slijping is een van de meest populaire en bekende slijpvormen voor diamanten. Het wordt gekenmerkt door een ronde vorm met 58 facetten, die zorgen voor een maximale schittering en glans. Deze slijpvorm optimaliseert de lichtreflectie in de diamant, waardoor een prachtige sprankeling ontstaat. Hoewel de briljante slijping het meest wordt geassocieerd met diamanten, wordt deze ook toegepast op andere edelstenen zoals saffieren en robijnen.

2. Princess-slijping

De princess-slijping is een vierkante slijpvorm met scherpe hoeken en facetten. Het is een van de meest populaire slijpvormen voor diamanten, maar wordt ook gebruikt voor andere stenen. De princess-slijping combineert de sprankeling van de briljante slijping met de strakke lijnen van een vierkante vorm. Het resultaat is een stijlvolle en moderne uitstraling.

3. Smaragdslijping

De smaragdslijping is een kenmerkende slijpvorm die vaak wordt gebruikt voor smaragden, vandaar de naam. Deze slijping kenmerkt zich door rechthoekige facetten die in parallelle lijnen zijn geplaatst. Het doel van deze slijpvorm is om de helderheid en kleur van de steen te accentueren, in plaats van te focussen op sprankeling. Smaragden die in smaragdslijping zijn geslepen, hebben meestal een elegante en luxueuze uitstraling.

4. Ovaal geslepen

De ovale slijpvorm is vergelijkbaar met de briljante slijping, maar heeft een ovale vorm in plaats van rond. Deze slijpvorm wordt vaak gebruikt om de illusie van een grotere steen te creëren, omdat de ovale vorm de vinger van de drager slanker kan laten lijken. Ovale geslepen edelstenen hebben een delicate uitstraling en bieden een goede balans tussen schittering en vorm.

5. Peer geslepen

De peer slijpvorm heeft de vorm van een traan, met een ronde en puntige zijde. Het combineert de eigenschappen van de briljante en ovale slijping, waardoor een unieke en elegante vorm ontstaat. Peer geslepen edelstenen kunnen worden gebruikt als centrale steen in een sieraad of als accentstenen om een prachtig contrast te creëren.

6. Marquise geslepen

De marquise slijpvorm heeft een langwerpige vorm met puntige uiteinden. Het is een slijpvorm die vaak wordt gebruikt om de illusie van langere en slankere vingers te creëren. Marquise geslepen edelstenen hebben een opvallende en dramatische uitstraling en zijn populair voor solitaire ringen en hangers.

7. Baguette geslepen

De baguette slijpvorm is rechthoekig met afgeronde hoeken. Het is een stapgeslepen vorm die vooral wordt gebruikt als accentsteen in sieraden, zoals zijstenen in een ring of als onderdeel van een pavé-ontwerp. Baguette geslepen edelstenen bieden een subtiele schittering en voegen structuur en elegantie toe aan een sieraad.

Elke slijpvorm heeft zijn eigen unieke schoonheid en kenmerken, en de keuze voor een bepaalde slijping hangt af van persoonlijke voorkeur en de eigenschappen van de edelsteen. Bij het selecteren van een edelsteen voor een sieraad is het belangrijk om rekening te houden met de slijpvorm en hoe deze de schoonheid en waarde van de steen kan verbeteren. Of je nu kiest voor de klassieke briljante slijping, de moderne princess-slijping of een andere unieke slijpvorm, de juiste slijping kan een edelsteen transformeren tot een prachtig kunstwerk dat een leven lang meegaat.
Back to blog