Kristalstructuur

Kristalstructuur

Edelstenen hebben een tijdloze aantrekkingskracht op de mensheid. Hun schitterende kleuren en unieke patronen zijn betoverend. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze prachtige edelstenen zijn gevormd? Naast de chemische samenstelling, speelt de kristalstructuur een cruciale rol bij het bepalen van de schoonheid en eigenschappen van edelstenen. In dit artikel duiken we dieper in op het concept van kristalstructuren en verkennen we enkele van de meest bekende kristalstructuren in de wereld van edelstenen.

Wat is Kristalstructuur?

Kristalstructuur verwijst naar de regelmatige ordening van atomen, ionen of moleculen binnen een kristal. Het is als een driedimensionale bouwtekening die de interne organisatie van een kristal beschrijft. De kristalstructuur beïnvloedt verschillende eigenschappen van edelstenen, zoals hun hardheid, brekingsindex, kleur en zelfs de manier waarop ze licht weerkaatsen.

Verschillende Kristalstructuren:

Er zijn verschillende kristalstructuren, maar enkele van de meest voorkomende zijn:

 1. Kubische Kristalstructuur:|De kubische kristalstructuur is een van de meest symmetrische en eenvoudige structuren. Hierbij zijn de atomen, ionen of moleculen geordend op een kubisch rooster. Er zijn drie typen kubische kristalstructuren: kubisch-primitief, kubisch-gecentreerd en kubisch-vlakgecentreerd. De diamant, een van de meest gewaardeerde edelstenen, heeft een kubische kristalstructuur.
 2. Hexagonale Kristalstructuur:
  De hexagonale kristalstructuur wordt gekenmerkt door een zeshoekig rooster waarin de atomen, ionen of moleculen zich bevinden. Deze structuur heeft een hogere symmetrie dan andere structuren en komt veel voor in edelstenen zoals smaragd en aquamarijn.
 3. Orthorombische Kristalstructuur:
  De orthorombische kristalstructuur heeft een rechthoekig rooster waarin de atomen, ionen of moleculen zijn gerangschikt. Het is minder symmetrisch dan de kubische of hexagonale structuren. Edelstenen zoals granaat en peridot hebben een orthorombische kristalstructuur.

Bekende Kristalstructuren

Hier zijn drie bekende kristalstructuren die we vaak tegenkomen in edelstenen:

 1. Diamant (Kubische kristalstructuur):
  De diamant is ongetwijfeld een van de meest gewilde edelstenen ter wereld. Het heeft een kubische kristalstructuur die wordt gekenmerkt door sterke covalente bindingen tussen de koolstofatomen. Deze structuur geeft de diamant zijn hardheid en schittering, waardoor het een populaire keuze is voor verlovingsringen en juwelen.
 2. Amethist (Hexagonalekristalstructuur):
  Amethist, een prachtige paarse variant van kwarts, heeft een hexagonale kristalstructuur. Het hexagonale rooster geeft de amethist zijn kenmerkende prismatische vorm en de mogelijkheid om licht op een unieke manier te breken. Dit resulteert in de schitterende paarse kleur die deze edelsteen zo geliefd maakt.
  3. Smaragd (Hexagonale kristalstructuur):
  Smaragd, een van de meest waardevolle edelstenen, heeft ook een hexagonale kristalstructuur. Deze structuur draagt bij aan de intense groene kleur van de smaragd. De interne arrangementen van atomen in het kristal beïnvloeden de manier waarop licht wordt geabsorbeerd en weerkaatst, waardoor de smaragd zijn kenmerkende schittering krijgt.

De kristalstructuur speelt een essentiële rol bij het vormen van edelstenen en bepaalt hun unieke eigenschappen en schoonheid. Het begrijpen van de verschillende kristalstructuren stelt ons in staat om de oorsprong van de schittering, kleur en duurzaamheid van edelstenen te waarderen. Of het nu gaat om de kubische structuur van diamanten, de hexagonale structuur van smaragden en amethisten, of de vele andere structuren die in edelstenen voorkomen, elk kristal vertelt zijn eigen fascinerende verhaal.

Back to blog